
Frequently Asked Question on Gazette on Mandatory TB Notification for 

Chemists/ Pharmacies. 

1. The patient or his relative does not want to disclose their name & identity. How 

to notify such TB patients? 

As per the Gazette on mandatory notification of Tuberculosis (TB), it is the duty of 

the registered pharmacies to divulge the information to the authorized notification official 

as regards TB which is a notifiable disease in the country. It is estimated that a TB 

patient can spread the infection to atleast 10-15 persons in a year, if untreated. Hence, 

in case of TB, the concerned public health authorities should be informed immediately.  

Moreover, the information remains secured within the TB Notification system – 

NIKSHAY of the Government of India. Only authorized user of Nikshay on behalf of 

‘Revised National TB Control Programme’ (RNTCP) will have access to the information 

on patient for ensuring public health measures (to support TB patients in ensuring cure 

from the disease and prevent spread of the disease) as mentioned in the section 5 of 

this Gazette. The information will not be shared outside the RNTCP and health officials. 

Confidentiality of the data gathered will be ensured as per EHR/EMR standards and IT 

Act 2000 of Govt of India & its amendment 2008.   

2. Patient and their relatives are not ready to provide detailed residential 

address, their ID & Mobile or Telephone Number. How to provide this 

information in such instances? 

TB is a communicable disease and it is estimated that a TB patient can spread the 

infection to atleast 10-15 persons in a year, if untreated. The infection spreads through 

air droplets while coughing, sneezing by TB patients. Hence, TB patients should be 

treated at the earliest and certain public health measures like contact investigation, 

chemoprophylaxis for the households, treatment support (if required), nutrition support, 

comorbidity testing and drug susceptibility testing need to be undertaken in order to 

ensure complete cure. To deliver this, the public health system need at least mobile 

number and residential address of the patient. Moreover, Government of India has 

recently initiated the scheme for TB patients in which, TB patients are provided Rs. 

500/- per month through Direct Benefit Transfer (DBT) till the duration of treatment for 

nutrition support. To provide this support, contact details of TB patients are essential. 

Mobile number is particularly useful to contact person and inform them before reaching 

to them. 

3. Chemists can ask them for the information but cannot compel for ID proof and 

their mobile number, matter of secrecy about illness and information of 

disease arises. How to provide this information in such instances? 

All services including treatment will continue without interruption even on non-

availability of ID proof at time of dispensing medicine. However, in pursuance of the 

provisions of the section 7 of the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other 



Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016 (18 of 2016) (hereinafter referred to as the 

said Act), a TB patient to receive the benefit under the RNTCP is, required to furnish 

proof of possession of Aadhaar number (vide number S.O. 1935(E), published in the 

Gazette of India, Extraordinary, Part II, Section 3, sub-section (ii) date 16th June 2017). 

Financial incentives to eligible individuals will still be extended if the individual produces 

any of the government issued valid proof of identity. This will help to provide Direct 

Benefit Transfer to TB patients at Rs. 500/- per month till duration of treatment. Mobile 

number is particularly useful to contact person for communication of various benefits, 

counselling, follow up reminders and ensure all treatment support to ensure cure.  

4. Patient from rural or far flung area are sometimes not bringing fresh 

prescription from their doctor and ask for the medicines to be continued for a 

certain period. How to maintain record in such instances?   

As per Drugs and Cosmetic Act, Rule 1945, anti-TB drugs are specified under the 

Schedule H1. Substances specified in Schedule H and Schedule H1 shall not be sold 

by retail except on and in accordance with the prescription of a Registered Medical 

Practitioner.  

5. In case of young TB patients, they themselves and their families don’t want to 

disclose their name and in particular in case of female they don’t bring her in 

front and hence it is very difficult to tackle them. How to get information in 

such instances? 

Name, Age, Sex, Contact details of a patients are required for medical records and 

notification of TB, in particular. Notification of disease is not merely collecting number of 

TB patients, but to understand its distribution among various age and gender groups. 

Similarly, public health measures following notification is an important purpose to notify 

every TB patient to adequately support TB patients to complete the treatment and 

ensure public health measures.  Mobile number is particularly useful to contact and 

inform patients before reaching to them. This is even more relevant to young TB 

patients.  

6. If a TB patient did not bring photo id, then, will a chemist not dispense anti-TB 

drug, as he/she will not be able to notify?  

If a TB patient did not bring photo id, the photo id can be collected later on by the 

public health staff or chemists themselves. It is not mandatory to provide photo id at 

time of notification only. in pursuance of the provisions of the section 7 of the Aadhaar 

(Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016 

(18 of 2016) (hereinafter referred to as the said Act), a TB patient to receive the benefit 

under the RNTCP is, required to furnish proof of possession of Aadhaar number (vide 

number S.O. 1935(E), published in the Gazette of India, Extraordinary, Part II, Section 

3, sub-section (ii) date 16th June 2017). Financial incentives to eligible individuals will 

still be extended if the individual produces any of the government issued valid proof of 

identity. This will help to provide Direct Benefit Transfer to TB patients at Rs. 500/- per 



month till duration of treatment. Mobile number is particularly useful to contact patients 

and inform them before reaching to them. 

7. It is difficult to do photocopy of every anti-TB prescription, when electricity is 

not regular in villages. How to get records of such patients who even bring 

prescription? 

As per the Drug and Cosmetic Rule, 1945, the supply of a drug specified in 

Schedule H1 shall be recorded in a separate register. Anti-TB drugs have been 

specified under the Schedule H1. Photograph of prescription can also be taken which 

later on can be printed or preserved as electronic copy.  

8. How to report on monthly basis from remote villages where there are issues 

related to internet availability, courier or post services? 

Reporting of anti-TB drug sale is desirable to be sent from pharmacies on monthly basis 

to DTO and Drug Inspector. In case of unavailability of communication measures, public 

health staff can support collection of such reports in consultation with DTO / Drug 

inspector.  

9. If Doctor notifies TB patient at time of prescribing medicine, why pharmacies 

are asked to provide information? 

The Gazette mandates health facility, pharmacy and laboratories to notify each TB 

patient at the earliest. Accordingly, the health facility/doctor will notify TB patients. But, 

in case it does not happen the Government cannot afford to lose any TB patients from 

being notified, as it is a public health responsibility to prevent the spread of disease in 

the community. Those health facilities/ doctors who are not notifying TB patients will 

attract the Gazette provisions and it will be ensured that health facility notifies at 

diagnosis. Moreover, there are now incentives for notification of TB patient, which will 

be provided to the provider (doctor / chemist / laboratory) whoever notifies the TB 

patient.  

10. Do pharmacies have to or don’t have to retain the original, or a photocopy of 
the prescription of the doctor? 
 
As per the Drugs and Cosmetic Act, 1940, it is mandatory for pharmacies to keep a 

copy of prescription of drugs covered under Schedule H1 in a separate record and such 
record should be maintained for three years and be available for inspection. As per 
Drugs and Cosmetic Rules, 1945, the supply of a drug specified under schedule H1 
shall be recorded in a separate register at the time of supply giving name and address 
of prescriber, the name of patient, the name of drug and the quantity supplied and such 
record shall be maintained for three years and be open for inspection.  

 
 
 
 



11. What is the exact format of Annexure IV ? 
 
Annexure IV will be as per the requirement of keeping information as per Schedule 

H1 of Drugs and Cosmetic Rules, 1945. The same is enclosed for reference. 
 

12. What all information need to be furnished or to be maintained in regards to TB, 
by the pharmacies?  
 
Annexure III is the TB notification format for pharmacies. It includes information of 

medical practitioner who prescribed the anti-TB drugs in addition to TB patients 
information, diagnosis and drug dispensing information.  

Details of the drugs prescribed to be furnished or maintained as per annexure IV in 
line with Schedule H1 of Drugs and Cosmetic Rules, 1945. This includes dosages, 
formations (to be read as formulation) and duration of anti-TB drug dispensed for. 
 
13. Who is the nodal officer for submission of information? 

District TB Officer is the nodal officer for notification of TB patients and related to 
anti-TB drug sale information. The list of Nodal Officers is available on 
http://tbcindia.gov.in/.  In States/UTs or districts where the bilateral understanding is 
established between the Health Establishments and the local public health authorities 
for convenient local TB notification, the information on TB Notification can be submitted 
to the local public health authorities (e.g. Medical Officer of the Primary Health Center) 
as designated by the district nodal authority for TB notification. However, this should be 
done only in consultation with the concerned district nodal officer for TB notification. In 
case, health care provider is not aware about the contact details of the nodal officer for 
TB Notification in the district the same may be obtained from the respective District TB 
Officer / State TB Officer for the updated contact. 

Submission of information is mandatory; either electronically (online) or in hard copy 

(paper based). Modalities of reporting of information can be any of the following. 

 Hard copy by post, courier or by hand to the nodal officer   

 Electronic copy by email from persons / institutes authorized for this purpose to 

the nodal officer  

 Uploading of information directly on to the Nikshay portal http://nikshay.gov.in   

 Using authorized mobile numbers by phone call on 1800 11 6666 

 Direct online information transmission from laboratory or hospital MIS to 

NIKSHAY  

14. Should the Annexure III and IV be sent to the state FDA also ? Or not ? 
 
If annexure III & IV is submitted to the District TB Officer & Drug Inspector. The 

onwards transmission is secured by them to the State FDA. 
 
 



 
15. Is online submission of information mandatory for pharmacies/chemists & 

druggists? 
 

Submission of information is mandatory; either electronically (online) or in hard copy 

(paper based). Modalities of reporting of information can be any of the following. 

 Hard copy by post, courier or by hand to the nodal officer   

 Electronic copy by email from persons / institutes authorized for this purpose to 

the nodal officer  

 Uploading of information directly on to the Nikshay portal http://nikshay.gov.in   

 Using authorized mobile numbers by phone call on 1800 11 6666 

 Direct online information transmission from laboratory or hospital MIS to 

NIKSHAY  






